Oda Kokusu Nedir? Ne İşe Yarar?
Koklamak, duyusal bir deneyimdir. Yani koku,
duygularla bağlantılıdır. Ruh hali üzerinde oldukça etkili olan koku; iştah, konsantrasyon ve stres gibi farklı elementleri kontrol eder. Hatta koku hafızası bile vardır. Bir koku, sizi en güzel hatıralarınıza götürebilir. Dolayısıyla birçok insan, yaşam alanında güzel kokular duymayı talep eder. Ne yazık ki bunun için sürekli temizlik yapmak veya taze çiçekler almak yeterli değildir. Uygun bir oda kokusuyla ortamın desteklenmesi tavsiye edilir. Peki oda kokusu nedir?
Oda kokusu, bir mekâna râyiha yaymak için kullanılan parfüm veya esanstır. Çoğunlukla ev, otel, restoran ve mağaza gibi kapalı mekânlarda kullanılır. Ancak balkon ve teras gibi yarı kapalı alanlarda da oda kokusu kullanımına rastlanır. Kullanılan parfüm veya esansı ortama yaymak için
çeşitli yöntem ve araçlar tercih edilir. Oda kokusu çeşitleri
difüzörlü,
spreyli,
mumlu veya elektrikli olabilir. Bu araçları birbirinden ayıran unsurlar; kullanım özellikleri, sağlık üzerindeki etkileri ve koku yayma düzeyleridir.
Çubuklu Oda Kokusu Özellikleri
Çubuklu oda kokusu, bir tür aroma difüzörüdür. Yaydığı kokuların yanı sıra dekoratif görüntüsü sebebiyle de sıklıkla tercih edilir. Çubuklu oda kokusu, içerisinde esans bulunan
bir şişe ve çubuklardan oluşur. Şişe ve çubuklar farklı materyallerden üretilebilir. Ancak çoğunlukla cam şişe ve bambu çubuk tercih edilir. Şişenin içindeki esans, doğal veya sentetik olabilir. Esans çoğunlukla su, alkol veya farklı bir taşıyıcı sıvıyla çözdürülmüş durumdadır. Bu sıvının içine yerleştirilen taşıyıcı çubuklar, kokuyu emer. Çubukların dış yüzeyine kadar emilen kokulu sıvı, havayla temas ettiğinde buharlaşır. Buharlaşma sonucu şişedeki koku odaya yayılır.
Ayarlanabilirlik, çubuklu oda kokusu özelliklerinden biridir. Çalışma mantalitesine göre şişenin içindeki çubuk miktarıyla yayılan koku yoğunluğu doğru orantılıdır. Böylece küçük alanlar veya ağır esanslar için az miktarda çubuk kullanmanız yeterli olur. Çubuklu oda kokusunun diğer bir özelliği, uzun ömürlü olmasıdır. Çünkü çubuklar kokuyu bir kez emdiğinde uzun süre taşır ve yayarlar.
Çubuklu Oda Kokusu Kullanım Alanları
Çubuklu oda kokusu kullanım alanları, oldukça çeşitlidir. Başlıca kullanım alanı, elbette
evlerdir. Evinizin her odasında çubuklu difüzörleri kullanmanız mümkündür. Bu difüzörü evinize girdiğiniz an huzur dolmak için antreye, odalar arasında geçiş yaparken ferahlamak isterseniz koridorlara ve mest olmuş misafirler ağırlamak için salona yerleştirebilirsiniz. Tuvalet kokularının çoğunlukla kimyasal içermesi, banyoda da çubuklu difüzör kullanımını teşvik eder. Bebek odalarında ve yemek sonrası mutfaklarda da çubuklu oda kokusu kullanılabilir.
Çalışma ortamının güzel kokması da önemlidir. Sizi motive eden ve konstrasyonunuzu artıran bir çubuklu oda kokusunu ofisinize yerleştirebilirsiniz. Yoga stüdyosu, masaj salonu, otel, kafe ve restoran gibi işletmelerde de çubuklu oda kokusu kullanılması mümkündür.
Eğer bir mağazanız varsa müşterilerin daha uzun kalması için hoş bir koku kullanabilirsiniz. Terapistseniz rahatlatıcı bir koku ile danışanlarınıza yardım edebilirsiniz. Zihni canlandıran kokular ile kurs merkezinizdeki öğrencilere destek olmanız da mümkündür.
İşlevsellik özelliklerinin yanı sıra çubuklu oda kokusunu
dekoratif amaçlı da tercih edebilirsiniz. Çubuklu şişeyi orta sehpa, konsol, fiskos ve büfe gibi mobilyaların üzerinde değerlendirmeniz mümkündür. Şişeyi mermer, tepsi veya dergi gibi bir kaidenin üzerine yerleştirebilirsiniz. Şişenin yanına da doğal veya yapay birkaç dal çiçek ve uyumlu objeler ekleyerek şık bir ambiyans yaratabilirsiniz.
Çubuklu Oda Kokusu Seçimi
Bambu çubuklu oda kokusu seçiminde farklı unsurları göz önünde bulundurmanız gerekir. İlk sırada zevkiniz gelir. Kokuyu beğenmeniz ve severek kullanmanız önemlidir. Ardından
kullanım alanı ve amacını gözetmeniz gerekir. Örneğin lavanta, sık tercih edilen oda kokusu esanslarında biridir. Ancak dinlendirici özelliğiyle bilindiği için yatak odasında ve meditatif çalışmalarda kullanılması önerilir. Çalışma odasının lavanta kokması, çoğu zaman iyi bir fikir değildir.
Nane, biberiye ve okaliptüs gibi dikkati artıran kokular ofislerde ve okullarda kullanılabilir. Enerji veren narenciye kokuları, spor salonları için doğru tercihtir. Gıda kokularını gideren tarçın ve defne, mutfak ve restoranlar için uygundur. Çoğunluğun sevdiği ve tanıdığı gül ve yasemin gibi kokular ise ortak alanlarda tercih edilebilir. Doğru tercihi yaparak istediğiniz ortamda
dilediğiniz etkiyi yaratmanız mümkündür.